НОВИНИ, Олег Жданов, особистий сайт, український військовий експерт, блогер, ютуб канал, оперативна обстановка, війна в Україні, воєнна аналітика та огляди подій
 
ru uk en



ВІДСТЕЖУВАТИ

21:28
Путін взяв під контроль Білорусь і стане розмахувати ядерною дубиною біля кордонів

Путін взяв під контроль Білорусь і стане розмахувати ядерною дубиною біля кордонів НАТО - Жданов

Глава Кремля Володимир Путін погодив з лідером Китаю Сі Цзіньпіном розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї, вважає Олег Жданов.

Президент країни-агресора Росії Володимир Путін відчайдушно намагається трясти геополітичну шахівницю та сподівається на посилення позицій Москви. В рамках так званої боротьби з НАТО, якою він постійно намагається прикрити напад на Україну, Кремль вже зіткнувся з тим, що Альянс ухвалив рішення посилити свій східний фланг, а Швеція і Фінляндія відмовилися від багаторічного нейтралітету і незабаром вступлять до колективного блоку безпеки Заходу. І тепер, в рамках продовження свого курсу, Путін оголосив про намір розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі.

В інтерв'ю Главреду полковник запасу, військовий експерт Олег Жданов розповів, навіщо Путін зібрався розміщувати тактичну ядерну зброю в Білорусі, оцінив наслідки планів Путіна для України і пояснив, чому у війні Росії проти України склалася ситуація цугцванга, а ЗСУ наразі не можуть перейти в контрнаступ.

Глава Кремля Володимир Путін заявив, що Росія збирається розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. Чи здатна Москва реалізувати свої плани і про яку загрозу може йти мова?

На мій погляд, треба говорити про дві ключові складові.

Перша полягає в тому, що Росія напередодні саміту НАТО, який проходитиме в липні у Вільнюсі, прагне ближче посунути тактичну ядерну зброю до країн Балтії.

Друга, і найбільш важлива, полягає в намірі Москви застовпити за собою територію Білорусі. Остаточно і безповоротно. Путін не передає ядерну зброю, а завозить російське озброєння на територію Білорусі. Принципово важливо, що зброя не передається, а переміщається. Передавати Путін нікому нічого не буде, а охороняти озброєння будуть війська РФ.

Розміщення тактичної ядерної зброї Росії на території Білорусі - реальний сценарій?

На території Білорусі буде постійно діюча військова база Російської Федерації. Російські війська перебуватимуть там на постійній основі. Це свідчить про те, що Лукашенко зламався, все-таки дав територію, шматочок землі Путіну і Росія будує військову базу. Російська зброя буде на території Білорусі.

Наскільки серйозно реагуватиме НАТО на появу нової загрози?

Я не думаю, що з боку НАТО буде різка реакція. Ми вже спостерігаємо, як західний світ коментує це досить мляво. У США сказали, що не бачать переміщення озброєнь. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель зробив заяву, оскільки він є дипломатом і повинен реагувати.

Погрози Росії на адресу НАТО незрівнянні з можливостями блоку. Наприклад, минулого тижня патрулювання повітряного простору Балтики здійснювали американські бомбардувальники В-52. Бойове навантаження літака досягає 30 тонн. Одним Tomahawk він здатен стерти з лиця землі це сховище разом зі зброєю в буквальному сенсі цього слова.

Отже, Росія розмістить свої бази в Білорусі і намагатиметься лякати НАТО?

Так, буде лякати. Путін стане розмахувати ядерною дубиною.

Причому я вважаю, що Путін погодив питання розміщення ядерної зброї в Білорусі з Сі Цзіньпіном, тому що Китаю дуже важлива Білорусь. Якщо Китай не може увійти в Україну і використовувати нашу країну в якості плацдарму для експансії на європейський ринок, то Пекіну потрібна Білорусь. І Лукашенко в цьому контексті не дарма їздив до Пекіна.

Наявність російської ядерної зброї на території Білорусі свідчитиме про те, що жодної демократії в республіці не буде і вона стане під жорсткий контроль військ РФ.

Що цікаво, Кремль активізувався з ядерною риторикою на тлі провалу свого весняного наступу і очікування контрнаступу ЗСУ. Виходить, Москва, серед іншого, намагається добитися зниження обсягів постачань військової допомоги Україні від Заходу і запобігти паніці в самій Росії?

Ні, ці питання жодним чином не пов'язані між собою. Росія може спробувати вплинути на постачання зброї Україні від Заходу і пригрозити у відповідь наближенням до кордонів НАТО. Однак військовий потенціал Росії і НАТО не можна зіставити. Це дуже різні сили. Але постійну присутність біля кордонів Альянсу з ядерною зброєю Росія цілком може забезпечити.

Залякування Північноатлантичного альянсу - програма, яку реалізує Російська Федерація. Мовляв, припиніть допомагати Україні, інакше ми підемо війною і все тут розтрощимо.

Восени минулого року в Financial Times вийшов матеріал, в якому йшлося про те, що Росія могла б ризикнути застосувати проти України тактичну ядерну зброю у вигляді електромагнітного імпульсного удару, який вивів би з ладу всю електроніку. Наскільки реальним є такий сценарій?

Питання застосування електромагнітного імпульсу наразі є науковою фантастикою. Щоб отримати настільки потужний імпульс навіть на території будь-якої з областей України, потрібно підірвати 100 мегатонну бомбу за висотного ядерного вибуху. Сценарій нереальний. Не факт, що електромагнітний імпульс у великому і доступному для огляду радіусі виведе електроніку з ладу.

Це ілюзорна лякалка - така ж, як і ядерна зима, і існує тільки в теорії. На практиці її ніхто не перевіряв, бо, дякувати Богу, ядерної війни у світі досі не сталося.

Що стосується можливості застосування тактичної ядерної зброї по Україні, якщо Путін збирався б вдатися до такого кроку, який сенс його сьогодні вести до Білорусі? Тоді зброя була б на території України або ж десь у Ростовській чи Білгородській областях. Там, де є можливості для його застосування. Тактична зброя - це ракети дальністю від 100 до 150 кілометрів. Далі йдуть вже оперативно-тактичні засоби.

Вважаю, що білоруський гамбіт, в який грає Путін, це історія не про Україну. Йде бодання, спроба налякати НАТО і створити ілюзію Росії як потужної і грізної держави.

Днями в Bloomberg опублікували статтю, в якій йшлося, що Росія відмовляється від свого так званого "великого весняного наступу" і зосередиться на відбитті контрнаступу ЗСУ. Чи можемо ми зробити висновок, що наступальний потенціал Росії вже вичерпано?

Виходячи з обстановки на фронті, яку ми бачимо сьогодні, дійсно можна зробити висновок, що Росія переходить до стратегічної оборони. Росіяни ще проводитимуть атакуючі дії, можливо, не один місяць і не на одній ділянці фронту.

Але жодних проривних наступів від російської армії чекати вже не доводиться, оскільки вона вже вичерпала свій військовий потенціал. Заяви про те, що завтра вони нібито отримають 1600 танків або зберуть, мовляв, 100 літаків, це все казки. Їм би завести декілька сотень танків, які знімаються зі зберігання.

Загалом, російські війська переходять до стратегічної оборони. Навряд чи ми побачимо в Україні якесь їхне оперативне угруповання, яке здатне вирішувати хоча б оперативні, не кажучи вже про стратегічні завдання.

У Мережі публікують відео і фотографії з Москви, де на екранах показують інструкції щодо збірки тривожної валізки. Про що це може свідчити? Кремль готується до серйозного перенесення війни на російську територію і навіть в столицю?

Вважаю, що так. Кожна людина мислить в парадигмі свого світогляду. Одна з фішок Путіна - нанесення ударів по центрах ухвалення рішень, тому він дзеркально приміряє ситуацію на себе. Дуже часто військові аналітики кажуть, що у Штатів є зброя, яка дістане Путіна в будь-якому його бункері. І в Кремлі, природно, припускають, що, ракетні удари можуть бути і по Москві.

У Росії не знають, яку зброю передадуть нам західні країни і яке рішення буде ухвалено – наносити офіційно удари по території Росії, чи ні. Тому і з'явилися оголошення про тривожну валізку.

До того ж це елемент пропаганди. Набагато легше керувати народом, який охоплено острахом. Такий народ не знає, чого боятися. Тому вони і залякують людей. Мовляв, пакуйте валізи тривожні, бо завтра прийде злісне НАТО і постарається у вас все відняти.

Ми бачимо, що Росія не може вести наступ. На що тоді розраховує Москва? Які у неї могли залишитися козирі?

Жодних козирів сьогодні у Росії не залишилося. Принцип росіян полягає в тому, що вони, знаючи про свою 100% загибель, все одно підуть в атаку. У цьому їхня фішка. Вони готові до самопожертви. Принаймні, так вважає політичне керівництво країни.

Посилання на джерело
Категорія: Війна в Україні | Переглядів: 59 | Додав: ADMIN | Теги: Путін взяв під контроль Білорусь і | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar