НОВИНИ, Олег Жданов, особистий сайт, український військовий експерт, блогер, ютуб канал, оперативна обстановка, війна в Україні, воєнна аналітика та огляди подій
 
ru uk en



ВІДСТЕЖУВАТИ

21:21
Долітає до Києва за 3 хвилини і розносить будинок на друзки: чим небезпечна ракета "Циркон"

Долітає до Києва за 3 хвилини і розносить будинок на друзки: чим небезпечна ракета "Циркон"

Найбільша проблема - підлітний час "Циркону". Крім того, "Циркон" більший та небезпечніший за "Кинджал".

Під час ракетного удару 25 березня російські окупанти вдарили по Києву двома балістичними ракетами. За попередніми даними, вдруге від початку війни агресор застосував "Циркон". Перше застосування цієї ракети було в лютому. Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов розповів, чим небезпечний "Циркон", як швидко ракета може долетіти до Києва і які наслідки удару.

За його словами, "Циркон" - найзагадковіша ракета у ЗС РФ. Вага головної частини ракети - до 300-400 кілограмів.

Ракету називають гіперзвуковою. Вона має розвивати швидкість до 10 махів, долати близько 9000 км/год, пише ТСН.

"Із самого початку вона була морського базування, на кораблях і на підводних човнах. Потім РФ, модернізуючи цю ракету, почала розробляти комплекс "Утес", пускову установку під цей контейнер - "Утес-100", ще його називали "сотка". Також ракета може застосовуватися стаціонарним протикарабельним комплексом "Бастіон", - розповів Жданов.

На сьогодні ракета "Циркон" остаточно не пройшла державні випробування в Росії, але вже прийнята на озброєння. Таких ракет в армії РФ може бути кілька десятків.

"Сьогодні немає інформації, що підприємство розробило їхнє серійне виробництво. У них є низка зразків, науково-дослідних для проведення випробувань. Тому й немає остаточних тактико-технічних характеристик", - сказав Жданов.

Точна дальність застосування ракети, за словами військового експерта, теж точно невідома.

"Спочатку говорили, що від 500 кілометрів, потім говорили 600, а зараз деякі джерела в Росії кажуть, що 1000. Єдине, що можна точно сказати, що вона надзвукова. Що стосується гіперзвукової, може вона як "Кинджал" на деяких ділянках траєкторії і розганяється до гіперзвукової швидкості, але це неможливо встановити просто спостереженням. Вона надзвукова, але факт того, що Patriot може її збивати, говорить, що тут нічого особливого немає", - сказав Жданов.

За словами експерта, найбільша проблема - підлітний час "Циркону". З території Криму за надзвукової швидкості до Києва ракета долітає за 3-3,5 хвилини.

"Ми достовірно не знаємо, звідки її пускають - з кораблів в акваторії Чорного моря, з російського підводного човна або з материка комплексом "Утес". Ще зазначу, що Patriot може збивати цілі на швидкості не більше ніж 2100 кілометрів на годину - дві швидкості маха. Якщо Patriot її збиває, значить, вона летить із меншою швидкістю", - пояснив Жданов.

"Циркон" більший і небезпечніший за "Кинджал"

"Вона повинна розганятися з більшою швидкістю. І якщо в ній 400 кілограм тротилу, то це на 100 більше, ніж у "Кинджалі". Краща вона тим, що вона нова і ми точно не знаємо ні тактико-технічних характеристик, ні особливостей властивостей. Ось зараз є збиті блоки ракети, ми будемо вивчати їх і робити собі якусь уявну картину, що собою ця ракета являє", - додав Жданов.

Експерт також додав, що ракета "Циркон" високоточна. Відхилення від розрахункової точки прицілювання становить лише 10-20 метрів.

У разі потрапляння "Циркону" в ціль радіус суцільного руйнування може становити до 500 метрів.

"Вона перетворить на щебінь будинок, якщо вона влучить у нього. Якщо вона входить у будівлю, то встигає долетіти майже до підвалу. Якщо будівля п'ять-дев'ять поверхів, вона вибухне в підвалі й будинок просто вщент розлетиться. Якщо це сучасна будівля з моноліт-каркасною основою, вона може пробити кілька поверхів і рознести поверх, на якому вибухне", - розповів Жданов.

Посилання на джерело
Категорія: Війна в Україні | Переглядів: 61 | Додав: ADMIN | Теги: Долітає до Києва за 3 хвилини і роз | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar